Skip to main content

නිරෝගිමත් හදවතක් සඳහා හොඳ ආහාර පාන

ආචාර්ය චන්දිමා විජේගුණවර්ධන
කිසිම පුද්ගලයෙක් රෝගී වීමට කැමති නැත. සියල්ලන්ගේම පැතුම නිරෝගිමත් සෞඛ්‍යයකි. නිරෝගිමත් සෞඛ්‍යයක් යනු වැඩි ආයුෂ ප්‍රමාණයක් භුක්ති විඳීමට ලැබෙන ජීවිත භාග්‍යයකි. හොඳ සෞඛ්‍යයක් සඳහා නිවැරැදි ආහාර රටාවකටඅප පුරුදු විය යුතුයි. අද අපි මූලිකවම අවධානය යොමු කරන්නේ හදවතට සුදුසු ආහාර මොනවාද යන්නයි.
හදවතට හොඳ ආහාර අතර මේදය අඩු ආහාර මෙන්ම මේදය රහිත ආහාරද ඇතුළත් වේ. හදවතේ යහ පැවැත්මට ලුණු අඩු කර කෙඳි සහිත ආහාර ගැනීම (පලතුරු,එළවළු),ඇට වර්ග ආහාරයට ගැනීම සුදුසුයි. හදවතේ මාංශ පේශී සඳහා ප්‍රෝටීන් අවශ්‍ය වන අතර ඒවා නිර්මාණයට කෙඳි සහිත ආහාර අවශ්‍ය වේ. එබැවින් කුඩා කාලයේ සිටම දරුවන්ට කොළ, පළා වර්ග ,කෙඳි සහිත ආහාර ,පලතුරු ආහාරයට ගැනීමට පුරුදු කළ යුතුයි. 

නිරෝගී හදවතකට වඩාත් සුදුසු කුමන ආහරද?
අලුත් එළවළු, කොළ වර්ග(සලාද වැනි), අලුත් පලතුරු,වියැළුණු පලතුරු(වේලපු අන්නාසි සහ පීච් ආදිය), මේදය අඩංගු නැති ආහාර(fat free), මේදය අඩු ආහාර(low fat), දරුවන්ට මේදය අඩංගු කිරි ආහාර, (චීස් වැනි), ඇට වර්ග, මුළුමනින්ම ඇට වර්ගවලින් සෑදූ ආහාර,විශේෂිත පලතුරු වර්ග,වියළි ඇට වර්ග, කහ සහ කොළ පැහැති බෝංචි, කළු චොකලට් වැනි ආහාර ඉතා සුදුසුයි. 
ඒවගේම පරිප්පු, කඩල, මුං ඇටවලට අමතරව ලෝස්ට්, ආමන්ඩ්, වොල්නට් ඉතාම සුදුසුය. මේවාවල ඇති ශරීරයේ නොබැඳෙන මේදය බැඳී ඇති මේදය ඉවත් කරයි. හදවතේ ඇති මාංශපේශීවල රුධිරය ගෙන යන ධමනි මේදයෙන් පිරී ගියොත් හදවත් රෝගයක පෙර නිමිත්තකි. එබැවින් මේදය නොබැඳෙන ආහාර අපි ගත යුතුයි. ඇට වර්ගවල ඉතා ඉහළ ප්‍රෝටීන්  ප්‍රතිශතයක් ඇත. ඒවා ආහාරයට ගැනීමෙන් දිනකට සිරුරට අවශ්‍ය කරන ප්‍රෝටීන් ප්‍රමාණය සපුරා ගත හැකිය. ශරීරයේ තැම්පත් නොවන මේදය (unsaturated fat)එච්.ඩී.එල්. වැඩි කිරීම මගින් ශරීරයේ බැඳෙන නුසුදුසු එල්.ඩී.එල්. කොලෙස්ට්‍රෝල් අඩු කිරීමට හැකියාව ලැබේ. මේවායෙහි ඇති ඇමයිනෝ ඇසිඩ් (amino acid) එසේත් නැත්නම් ගෑස් හදවතේ ධමනිවලට විවේකයෙන් තම කාර්යය කිරීමට උපකාර වන නිසා ධමනිවල ක්‍රියාකාරීත්වය නිසි ලෙස සිදුවේ.
තව දුරටත් හදවතට හොඳ ආහාර ලැයිස්තුවක් පහත දැක්වේ. 
ඇට වර්ග අඩංගු පාන්, සම ඉවත් කර ගත් කුකුල් මස්වල පපුව ප්‍රදේශය, සාලමන් නැමැති මාළු වර්ගය, හතු වර්ග, රතු හාල්, බාර්ලි, වීට් පිටි, කුඩා මාළු වර්ග,(high in omega 3), ඇපල්, දෙළුම්, ස්ට්‍රෝබෙරි, බ්ලූ බෙරි, කළු චොකලට්, වොල්නට්, බෙරි වර්ග(කැන් බෙරි,රොස්ට් බෙරි, දං වර්ග,),හණ ඇට(flax seeds omega 3) බෝංචි, ටෝෆු, කැරට්,බතල, රතු මිරිස්, නිවිති,දොඩම්, ගස් ලබු,ඇස්පැරගස්, තක්කාලි, බ්‍රොකෝලි,සාඩින්, ලිවර්, තරමක් කෝපි බීමද සුදුසුය. 
ඊට අමතරව ග්‍රීන් ටී, සෝයා කිරි, වියළි මිදි, මල් ගෝවා, වට්ටක්කා, අලිගැට පේර, ඒවායින් සැදූ තෙල්,ඔලිව් තෙල් සුදුසු වේ.

Comments

Popular posts from this blog

7 Riveting Facts about the Kandos Man – Upali Wijewardene

Source:  abpic.co.uk  Written by – Ranuli at Omebiz Philip Upali Wijewardene, better known as Upali Wijewardene was one of the most flamboyant and prominent businessman with an empire that not only dominated the Sri Lankan business landscape but also went global. He was Sri Lanka’s first homegrown tycoon and the founder and Chairman of Upali Group, Sri Lanka’s first multi-national business. Upali Wijewardene kick-started his career as a management trainee at Lever Brothers (now known as  Unilever ) where he managed to lock down the job simply based on his basic dining etiquette. However, due to a disagreement with the Chairman of the company, Upali left his job at Lever Brothers. Following the death of his uncle, the Late Senator Sarath Chandradasa, Upali took over  Kandos  with the substantial shares that were allocated to him. The company struggled with the lack of sales, Upali modernized the production process boosting their sales off the charts. Kando...

2වැනි කැරැල්ලේ නියඟයට වැහි වළාවක්වූ මියයන ලොවක නොමියන සිසු විරුවෝ

ආණ්ඩුවේ වෙඩි උණ්ඩයකට ගොදුරුව ප්‍රථමවරට සරසවි සිසුවෙක් මියගියේ 1976 නොවැම්බර් 12වැනිදාය. පේරාදෙණිය සරසවියේ මණ්ඩපාධිපතිවරයාගේ අත්තනෝමතික ක්‍රියා පිළිවෙතට එරෙහිව විරෝධය දැක්වීමේදී එසේ මියගියේ ඩබ්ලිව්. එම්. රෝහණ වීරසූරියයි. කුරුණෑගල උහුමීය දිළිදු ගොවි පවුලක දෙවැන්නා ලෙස උපන් රෝහණ වීරසූරියට සොහොයුරන් සිව් දෙනෙකු විය. වසර 1934දී පිහිටුවන ලද මුදුන්න මහා විද්‍යාලයෙන් සරසවි වරම් ලද ප්‍රථම ශිෂ්‍යයාද ඔහුය. සරසවි සිසුවෙකු දෙවන වරට ඝාතනයට ලක්වූයේ 1984 ජුනි 19වැනිදාය. ඒ පේරාදෙණිය සරසවියේ වෛද්‍ය පීඨයේ දෙවන වසරේ සිසුවෙකු වූ හේවබුලත්කන්දගේ පත්මසිරි අබේසේකර ශිෂ්‍යයාය. මාකස් නේවාසිකාගාරයේ නැවතී සිටි වෛද්‍ය සිසු පත්මසිරි  ඒ වනවිට වෛද්‍ය පීඨයේ දෙවන වසරේ විභාගයෙන් සහ නැවත පෙනීසිටීමේ විභාගයෙන්ද අසමත්වී සිටියද යළි විභාගයට පෙනී සිටීම සඳහා සූදානම්ව සිටි අයෙකි.  එයට පාදක වූයේ වෛද්‍ය පීඨයේ සිඩ්නි ජයරත්න(වෛද්‍යවරයෙකු වශයෙන් කටයුතු කිරීමේදී සිඩ්නි පසු කලෙක හෘදයාබාදයකින් මියගිය අතර නුවර මහාමායා විදුහලේ අධ්‍යාපනය ලත් ඔහුගේ දියණිය අපොස සාමාන්‍ය පෙළ විභාගයෙන් ශ්‍රී ලංකාවේ තෙවන ස්ථානයට පසුකලෙක පත්විය) ඇතුළ...

ඖෂධ භාවිතයට පෙර සහ ඖෂධ භාවිතයේ දී සැලකිය යුතු කරුණු...

ඔබයි ඖෂධයි - 2 ලිපියෙන් අපි, ඖෂධ නිවසේ දී නිවැරදි ව ගබඩා කරන ආකාරය සහ එහි වැදගත්කම ගැන සාකච්ඡා කළෙමු. අද ලිපියෙන් අපි, ඖෂධ භාවිතයට පෙර සහ ඖෂධ භාවිතයේ දී සැලකිය යුතු කරුණු පිළිබඳ විස්‌තර කිරීමට බලාපොරොත්තු වන්නෙමු. මේ ලිපියෙහි ප්‍රධාන අරමුණු වන්නේ, 1. නොසැලකිලිමත්කම නිසා සිදු වන ඖෂධ සම්බන්ධ අනතුරු ප්‍රමාණය අවම කිරීම. 2. භාවිත කරන ඖෂධයේ අපේක්ෂිත සාන්ද්‍රණය ම ලබාගැනීමට දැනුවත් කිරීම. 3. භාවිතයට නුසුදුසු ඖෂධ හඳුනාගැනීමට මාර්ගෝපදේශනයක්‌ ලබා දීම. 4. කුඩා දරුවන්ට ඖෂධ ලබා දීමේ දී වඩා සැලකිලිමත් වීමට මහජනයා පෙලඹවීමයි. ඖෂධ යනු මනුෂ්‍යයකුගේ හෝ සතකුගේ හෝ රෝග, අසාමාන්‍ය කායික තත්ත්ව හෝ ඒවායේ ලක්ෂණ විනිශ්චය කිරීම, ඒවාට ප්‍රතිකාර කිරීම, ඒවා හීන කිරීම හෝ වැළැක්‌වීම සහ මනුෂ්‍යයකුගේ හෝ සතකුගේ ඵෙන්ද්‍රීය ක්‍රියාකාරීත්වය යථා තත්ත්වයට පත් කිරීම, නිවැරැදි කිරීම හෝ වෙනස්‌ කිරීම සඳහා භාවිත කරන ද්‍රව්‍යයක්‌ හෝ ද්‍රව්‍යයවල සම්මිශ්‍රණයක්‌ බව අපි දැන් දනිමු. එසේ ම මේ ඖෂධ, පැළෑටි සාරයෙන්, ජෛව විද්‍යාත්මක ක්‍රම තුළින්, රසායනික ක්‍රියාවලි මඟින් හෝ වෙනත් ජීවී පටකවලින් නිස්‌සාරණය කිරීම මඟින් නිෂ්පාදනය කරනු ලබන බවත්,...