Skip to main content

විස නසන ආහාර

අප ගන්නා ආහාර , එදිනෙදා ක්‍රියාකාරකම්, බේත් හේත්, දේශගුණික වෙනස්වීම් නිසා දිගින් දිගටම ශරීරයේ විස තැම්පත් වේ. ඊට නිසි පියවර නොගැනීම නිසා සිරුරේ නිධන්ගතව ඇති විස ප්‍රතිශතය ඉහළ යයි.
විශේෂයෙන් අක්මාවේ , වකුගඩුවල රැඳී ඇති විස ,හෘදයේ නහරවල තැම්පත්ව ඇති විස, පෙණහලුවල සියුම් සෛලවල,මොළයේ ධමනි තුළ තැම්පත්ව ඇති විස, මාංශ පේශීවල තැම්පත්ව ඇති විසට සිරුරෙන්  පිටවීමට නොහැකි නිසා ශරීරයේ බිඳවැටීම් සිදුවේ. එබැවින් සිරුරේ විසහරණයට දායක වන ආහාර පිළිබඳව දැනුම්වත් වීම මෙහි අරමුණයි.
බීට්රෑට් -
විටමින් 'බී'සහ ඇන්ටිඔක්සිඩන්ට් වැඩි ප්‍රමාණයක් අඩංගු වීම සහ ෆ්ලෙවනොයිඩ් ශරීරයට ඉතා ගුණදායක එන්සයිමයකි.
ගෝවා -
උදරයේ ඇති විස පිටතට පළවා හරින එළවළුවකි. කැල්සියම් වැඩි ප්‍රමාණයක් අඩංගු අතර අඩු කැලරි ප්‍රමාණයකින් යුතුය. ආහාර දිරවීමට උපකාර වේ.
කැරට් -
විටමින් 'සී' වැඩි ප්‍රමාණයක් සහ බෙටා කැරටින් කියන හෝමෝන් වර්ග සමග විටමින් 'ඊ' වැඩි ප්‍රමාණයෙන් අඩංගු වේ. පිළිකා සෛල වර්ධනය අඩු කරයි.
කොත්තමල්ලි -
අක්මාවේ සහ වකුගඩුවල තැම්පත්ව ඇති විස ශරීරයෙන් පළවා හැරීමට උපකාර වන කුළුබඩු වර්ගයකි.
පිපිඤ්ඤා-
 විටමින් 'බී' විශාල ප්‍රමාණයක්, අඩු කැලරි මෙන්ම සීනි ප්‍රතිශතයද පහළ මට්ටමක වීමෙන්  සිරුරේ උෂ්ණත්වය මනා තත්ත්වයක තබා ගැනීමට උපකාරවේ. කුඩා බඩවැල් සහ මහ බඩවැල් ආශ්‍රිත තුවාල ඇති අයට සුදුසු වේ.
උළුහාල් -
උළුහාල් මෙන්ම ඒවා තැම්බූ වතුර පානය කිරීමත් නිසා ශරීරයේ විස හරණය වේ. අක්මාව, වකුගඩුවල තැම්පත්ව ඇති මේදය ඉවත් කිරීමට උපකාර වන උළුහාල් නහර සහ ධමනි නිධන්ගතව ඇති මේදයද ඉවත් කරයි.
සුදු ලූනු-
අධි රුධිර පීඩනය, දියවැඩියාව, කොලෙස්ට්‍රෝල්, නිධන්ගත මේදය වැඩි පුද්ගලයන්ට කදිම ඔසුවකි. සුදු ලූනු තම්බා ආහාරයට ගැනීමෙන් සලාදවලට එකතු කිරීමෙන් සුප් ලෙස සැදීමෙන් ශරීරයේ විස ඉවත් කෙරේ.
ඉඟුරු-
ආහාර දිරවීමේ අපහසුතා ඇති අයට ගුණයි.
ලුනු-
වැඩි විටමින් 'සී' ප්‍රමාණයක් අඩංගු වේ. කොලෙස්ට්‍රෝල් රෝගයට මෙන්ම රුධිරය අසාමාන්‍ය ලෙස කැටි ගැසීම පාලනයට ගුණයි.
වට්ටක්කා-
විටමින් 'ඒ ' සහ බෙටා කැරටින් විශාල ප්‍රමාණයක් ඇත. බඩවැල් ආශ්‍රිත තුවාල ඇති අයට ගුණදායි වේ.
රෙඩිෂස්-
කුඩා රාබු ගෙඩියක් ආකාරයට වැවෙන එළවළුවකි. මුත්‍ර ආසාදන ඇති රෝගීන්ට වඩා ගුණදායකයි.
නිවිති-
යකඩ සහ විටමින් 'සී ' වැඩි ප්‍රමාණවලින් අඩංගුය. අප ගන්නා ආහාරවල බොහෝ ගුණ රුධිරයට එකතු කිරීම සඳහා ප්‍රබලව උපකාර වේ. යකඩ ඌනතා ඇති අයට ගුණයි.
තක්කාලි-
' carotenoidsz ' විශාල ලෙස තක්කාලිවල ඇත. එය පිළිකාවලින් මිදීමට මෙන්ම පිළිකා සෛල වර්ධනය අඩු කිරීමටත් උපකාරවේ.
කහ-
විසබීජ සමග සටන් කිරීමේ විශේෂිත හැකියාව නිසා පිටතින් ඇතුළු වන විස ශරීරයෙන් පළවා හරී. මෙම ගුණය නිසා ආහාර සෑදීමේදී මද වශයෙන් කහ එකතු කිරීම බීම වර්ග සෑදීමේදී ස්වල්ප ලෙසත් යොදා ගත යුතුය.
සිරුරේ විස ප්‍රතිශතය වර්ධනය කර ගැනුමට වඩා විසහරණ ක්‍රියාවලියේ ඇති වැදගත්කම කොතෙක්ද යන්න දැන් ඔබට වැටහෙනවා ඇත.

Comments

Popular posts from this blog

7 Riveting Facts about the Kandos Man – Upali Wijewardene

Source:  abpic.co.uk  Written by – Ranuli at Omebiz Philip Upali Wijewardene, better known as Upali Wijewardene was one of the most flamboyant and prominent businessman with an empire that not only dominated the Sri Lankan business landscape but also went global. He was Sri Lanka’s first homegrown tycoon and the founder and Chairman of Upali Group, Sri Lanka’s first multi-national business. Upali Wijewardene kick-started his career as a management trainee at Lever Brothers (now known as  Unilever ) where he managed to lock down the job simply based on his basic dining etiquette. However, due to a disagreement with the Chairman of the company, Upali left his job at Lever Brothers. Following the death of his uncle, the Late Senator Sarath Chandradasa, Upali took over  Kandos  with the substantial shares that were allocated to him. The company struggled with the lack of sales, Upali modernized the production process boosting their sales off the charts. Kando...

2වැනි කැරැල්ලේ නියඟයට වැහි වළාවක්වූ මියයන ලොවක නොමියන සිසු විරුවෝ

ආණ්ඩුවේ වෙඩි උණ්ඩයකට ගොදුරුව ප්‍රථමවරට සරසවි සිසුවෙක් මියගියේ 1976 නොවැම්බර් 12වැනිදාය. පේරාදෙණිය සරසවියේ මණ්ඩපාධිපතිවරයාගේ අත්තනෝමතික ක්‍රියා පිළිවෙතට එරෙහිව විරෝධය දැක්වීමේදී එසේ මියගියේ ඩබ්ලිව්. එම්. රෝහණ වීරසූරියයි. කුරුණෑගල උහුමීය දිළිදු ගොවි පවුලක දෙවැන්නා ලෙස උපන් රෝහණ වීරසූරියට සොහොයුරන් සිව් දෙනෙකු විය. වසර 1934දී පිහිටුවන ලද මුදුන්න මහා විද්‍යාලයෙන් සරසවි වරම් ලද ප්‍රථම ශිෂ්‍යයාද ඔහුය. සරසවි සිසුවෙකු දෙවන වරට ඝාතනයට ලක්වූයේ 1984 ජුනි 19වැනිදාය. ඒ පේරාදෙණිය සරසවියේ වෛද්‍ය පීඨයේ දෙවන වසරේ සිසුවෙකු වූ හේවබුලත්කන්දගේ පත්මසිරි අබේසේකර ශිෂ්‍යයාය. මාකස් නේවාසිකාගාරයේ නැවතී සිටි වෛද්‍ය සිසු පත්මසිරි  ඒ වනවිට වෛද්‍ය පීඨයේ දෙවන වසරේ විභාගයෙන් සහ නැවත පෙනීසිටීමේ විභාගයෙන්ද අසමත්වී සිටියද යළි විභාගයට පෙනී සිටීම සඳහා සූදානම්ව සිටි අයෙකි.  එයට පාදක වූයේ වෛද්‍ය පීඨයේ සිඩ්නි ජයරත්න(වෛද්‍යවරයෙකු වශයෙන් කටයුතු කිරීමේදී සිඩ්නි පසු කලෙක හෘදයාබාදයකින් මියගිය අතර නුවර මහාමායා විදුහලේ අධ්‍යාපනය ලත් ඔහුගේ දියණිය අපොස සාමාන්‍ය පෙළ විභාගයෙන් ශ්‍රී ලංකාවේ තෙවන ස්ථානයට පසුකලෙක පත්විය) ඇතුළ...

ඖෂධ භාවිතයට පෙර සහ ඖෂධ භාවිතයේ දී සැලකිය යුතු කරුණු...

ඔබයි ඖෂධයි - 2 ලිපියෙන් අපි, ඖෂධ නිවසේ දී නිවැරදි ව ගබඩා කරන ආකාරය සහ එහි වැදගත්කම ගැන සාකච්ඡා කළෙමු. අද ලිපියෙන් අපි, ඖෂධ භාවිතයට පෙර සහ ඖෂධ භාවිතයේ දී සැලකිය යුතු කරුණු පිළිබඳ විස්‌තර කිරීමට බලාපොරොත්තු වන්නෙමු. මේ ලිපියෙහි ප්‍රධාන අරමුණු වන්නේ, 1. නොසැලකිලිමත්කම නිසා සිදු වන ඖෂධ සම්බන්ධ අනතුරු ප්‍රමාණය අවම කිරීම. 2. භාවිත කරන ඖෂධයේ අපේක්ෂිත සාන්ද්‍රණය ම ලබාගැනීමට දැනුවත් කිරීම. 3. භාවිතයට නුසුදුසු ඖෂධ හඳුනාගැනීමට මාර්ගෝපදේශනයක්‌ ලබා දීම. 4. කුඩා දරුවන්ට ඖෂධ ලබා දීමේ දී වඩා සැලකිලිමත් වීමට මහජනයා පෙලඹවීමයි. ඖෂධ යනු මනුෂ්‍යයකුගේ හෝ සතකුගේ හෝ රෝග, අසාමාන්‍ය කායික තත්ත්ව හෝ ඒවායේ ලක්ෂණ විනිශ්චය කිරීම, ඒවාට ප්‍රතිකාර කිරීම, ඒවා හීන කිරීම හෝ වැළැක්‌වීම සහ මනුෂ්‍යයකුගේ හෝ සතකුගේ ඵෙන්ද්‍රීය ක්‍රියාකාරීත්වය යථා තත්ත්වයට පත් කිරීම, නිවැරැදි කිරීම හෝ වෙනස්‌ කිරීම සඳහා භාවිත කරන ද්‍රව්‍යයක්‌ හෝ ද්‍රව්‍යයවල සම්මිශ්‍රණයක්‌ බව අපි දැන් දනිමු. එසේ ම මේ ඖෂධ, පැළෑටි සාරයෙන්, ජෛව විද්‍යාත්මක ක්‍රම තුළින්, රසායනික ක්‍රියාවලි මඟින් හෝ වෙනත් ජීවී පටකවලින් නිස්‌සාරණය කිරීම මඟින් නිෂ්පාදනය කරනු ලබන බවත්,...